Mateřská škola a základní škola
při Fakultní nemocnici Brno, příspěvková organizace

Mateřská škola a základní škola
při Fakultní nemocnici Brno, příspěvková organizace

Podzim v kuchyni na oddělení dětské psychiatrie

Jako každý rok jsme se i letos na podzim rozhodli s žáky na oddělení dětské psychiatrie použít podzimní ovoce a zeleninu v kuchyni. Tentokrát padla volba na švestky a zelí. Z mnoha receptů jsme pro naše vaření vybrali švestkový crumble a salát Coleslaw. Dopoledne v kuchyni jsme si moc užili a naše kulinářské dovednosti ocenilo celé oddělení. Níže přikládáme i uvedené recepty a přejeme dobrou chuť…

 

Švestkový crumble

Ingredience na drobenku: 170 g hladké špaldové mouky; 120 g ovesných vloček; 100 g třtinového curku; hrst nasekaných vlašských ořechů; 90 g změklého másla; 3 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu; 1 lžička skořice; špetka soli

Ingredience na náplň: 500 g švestek; 25 g třtinového cukru; šťáva z poloviny citronu;

Postup: Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Smíchejte s cukrem a šťávou z citronu. Ovoce rozložte do máslem vymazaných zapékacích misek nebo koláčové formy. Smíchejte všechny sypké suroviny na těsto a poté přidejte máslo a zakysanou smetanu. Z těsta vytvořte drobenku. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte trochu mouky a ovesných vloček. Těsto navršte na ovoce a pěkně jej načechrejte. Pečte asi 30 minut na 190°C.

TIP: Podávejte studené nebo ještě teplé. V letních dnech přidejte kopeček vanilkové zmrzliny. Crumble můžete péct z různých druhů ovoce – výborný je jablečný, rebarborovo-jahodový, nebo ostružinový. Podle druhu ovoce jen drobně upravte podíl cukru a citronové šťávy.

 

Salát Coleslaw

Ingredience: 1 cibule (jarní cibulka); sůl; 2 mrkve; 1 kelímek zakysané smetany; mletý pepř; 1 hlávka bílého zelí; 1 sklenice majonézy; cukr dle chuti

Postup: Zelí a mrkev nastrouhat, cibulku nakrájet najemno, osolit, opepřit, přidat špetku cukru, asi 3/4 skleničky majonézy a 1 celý kelímek smetany. Dochutit dle množství zeleniny.

Comments are closed.